Mediabeheer

Uit Wiki Memorix Maior

Met het onderdeel Mediabeheer krijgt u inzicht in welke digitale bestanden uit het DAM systeem zijn gekoppeld aan records in Collectiebeheer en welke niet. Bovendien is het met de optie Maak nieuwe records mogelijk in een aantal eenvoudige stappen in bulk nieuwe records aan te maken, deze te koppelen aan digitale bestanden en te beschrijven. U vindt de optie Mediabeheer via Home > Collectiebeheer > Invoerbeheer > Mediabeheer.

Mediabeheer binnen Invoerbeheer

Koppeling tussen DAM en Collectiebeheer

Digitale bestanden (assets) beheert u met het DAM systeem. Het beschrijven van deze bestanden vindt plaats binnen Collectiebeheer. Dit betekent dat er een koppeling moet zijn tussen de bestanden uit DAM en de records in Collectiebeheer. Deze koppelingen maakt u binnen collectiebeheer.

Aan een bepaalde record kunnen meerdere digitale bestanden worden gekoppeld. Denk bijvoorbeeld aan de beschrijving van een boek (record) waaraan meerdere scans van de pagina's (bestanden) zijn gekoppeld.

3 bestanden gekoppeld aan 1 record


Het koppelen van meerdere bestanden aan een record ziet er als volgt uit binnen Collectiebeheer.

Koppelingen tussen DAM en Collectiebeheer


Andersom kan een bepaald digitaal bestand ook zijn gekoppeld aan meerdere records. Denk bijvoorbeeld aan een foto (bestand) die in meerdere collecties wordt beschreven (records).

3 records die gekoppeld zijn aan 1 bestand


Aan welke records en entiteiten een bepaald bestand is gekoppeld, vindt u terug in het DAM systeem. Open in DAM een bestand, en ga naar de tab Entiteiten. Hier vindt u een overzicht van alle records waaraan het bestand is gekoppeld. Klik op de titel van de record om de betreffende record te openen in collectiebeheer.

Overzicht van de gekoppelde records

Gekoppelde en niet gekoppelde digitale bestanden

Een overzicht van alle gekoppelde of niet-gekoppelde digitale bestanden vindt u via Home > Collectiebeheer > Invoerbeheer > Mediabeheer. Hier wordt een resultaatweergave getoond met alle assets (digitale bestanden) die beschikbaar zijn in uw DAM systeem. Direct boven de resultaatweergave vindt u een keuzelijst, die de keuze geeft uit drie opties:

  • Toon alle assets
    Wanneer u deze optie selecteert, worden in de resultaatweergave direct alle assets uit het DAM systeem getoond.
  • Toon gekoppelde assets
    Wanneer u deze optie selecteert, worden in de resultaatweergave direct alle assets uit het DAM systeem getoond die zijn gekoppeld aan een of meer records in Collectiebeheer.
  • Toon niet gekoppelde assets
    Wanneer u deze optie selecteert, worden in de resultaatweergave direct alle assets uit het DAM systeem getoond die nog aan geen enkele record in Collectiebeheer zijn gekoppeld.
Weergave van alle assets die niet zijn gekoppeld
Het onderdeel Mediabeheer is vooral handig om een overzicht te krijgen van alle digitale bestanden die nog moeten worden beschreven in collectiebeheer.

Nieuwe records aanmaken: Mediabeheer wizard

Het komt regelmatig voor dat een reeks digitale bestanden beschikbaar komt in het DAM systeem en u deze vervolgens wilt beschrijven. Wanneer het een klein aantal bestanden betreft, is dit eenvoudig te bereiken door voor elk bestand in Collectiebeheer een nieuwe record aan te maken, het bestand er aan te koppelen en metadata in te voeren. Wanneer u echter een groot aantal bestanden wilt beschrijven, bijvoorbeeld enkele tientallen of honderden, is dit een zeer tijdrovend karwei. Om deze veel voorkomende handelingen makkelijker en sneller uit te voeren, maakt u gebruik van de Mediabeheer wizard binnen Mediabeheer. Gebruik de filter opties om de bestanden die u wilt beschrijven op te zoeken:

Zoeken en selecteren in Mediabeheer
  1. Kies Toon niet gekoppelde assets
  2. Gebruik het filter om op mapnaam of bestandnaam te zoeken
  3. Gebruik eventueel filtersets om uw bestanden te zoeken (optioneel)
  4. Maak een selectie uit de gevonden bestanden of selecteer alle bestanden
  5. Klik op de knop Maak nieuwe records

Wanneer u binnen Mediabeheer klikt op de knop Maak nieuwe records verschijnt een venster waarin u wordt meegenomen door een vijftal stappen:

  1. Kies Gemarkeerde bestanden of Alle bestanden in resultaatlijst
  2. Kies de entiteit waar de records in zullen worden aangemaakt
  3. Kies een bestaande selectie of maak eventueel een nieuwe selectie waarin de records zullen worden opgenomen (optioneel)
  4. Kies formulier, deze optie is alleen van toepassing als er verschillende formulieren worden gebruikt (optioneel)
  5. Voer alle metadata in die van toepassing is op alle bestanden

Het resultaat is een reeks nieuwe records in collectiebeheer (een record voor elk bestand), eventueel gebundeld in een selectie, met alle overlappende metadata (de grootste gemene deler) al ingevoerd.


  • Stap 1: Bestanden selecteren

Kies hier de gemarkeerde bestanden of alle bestanden uit de resultaatlijst.

Toepassen op


  • Stap 2: Kies entiteit

Kies hier de entiteit waarin de records moeten worden aangemaakt.

Entiteit


  • Stap 3: Kies formulier

Kies hier het formulier. Deze optie is alleen van toepassing als er verschillende formulieren worden gebruikt (optioneel)

Kies formulier


  • Stap 4: Kies selectie

Kies hier uit een van de volgende drie opties:

  1. Kies een bestaande selectie
    De nieuwe records worden automatisch toegevoegd aan de gekozen selectie.
  2. Geef de naam op van een nieuwe selectie
    Er wordt een nieuwe selectie aangemaakt met de opgegeven naam. Vervolgens worden alle nieuwe records aan deze nieuwe selectie toegevoegd.
  3. Kies nee
    De nieuwe records worden niet aan een selectie toegevoegd.
Selectie

Klik na deze 4 stappen op de knop volgende .


  • Stap 5: Overlappende metadata

Voer hier alle metadata in die van toepassing is op alle bestanden. Dit venster werkt hetzelfde als het venster voor bulkinvoer.

De mediabeheer wizard is vooral handig wanneer u een reeks nieuwe bestanden hebt klaarstaan die u wilt laten beschrijven door registratoren of vrijwilligers. Voor de hele reeks bestanden maakt u in een keer records aan met de bestanden daaraan gekoppeld. Door de records ook meteen in een selectie te zetten, en via selectierechten de registratoren of vrijwilligers toegang tot de selectie te geven, zet u de records ook direct klaar als 'werkpakket' voor deze medewerkers. Door tot slot ook alvast de overlappende metadata in te voeren, hoeven de registratoren of vrijwilligers alleen nog maar de bestandspecifieke metadata aan te vullen.