Verschillen tussen Memorix 2 en Maior

Uit Wiki Memorix Maior

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen Memorix versie 2.x en Memorix Maior (versie 3.x). Met Maior zijn veel dingen mogelijk die met versie 2 niet mogelijk zijn. Sommige functionaliteit uit versie 2 is nog niet beschikbaar in Maior. Hier wordt momenteel hard aan gewerkt. Uiteindelijk zal Memorix Maior alles kunnen wat Memorix 2 kan plus meer, en bovendien robuuster en op gebruiksvriendelijker wijze.

Gegevensopslag

Gegevens worden in Memorix Maior op een fundamenteel andere wijze opgeslagen dan in versie 2. Hierdoor is de integriteit van uw gegevens beter gewaarborgd en kunnen er meer soorten (complexe) collecties bij elkaar worden opgeslagen.

Memorix 2



Memorix Maior

Datamodel Spreadsheet / plat bestand

Alle gegevens worden in een groot bestand opgeslagen. Gegevens kunnen dubbel worden opgeslagen.

Relationele database

Gegevens worden opgeslagen in aparte entiteiten met relaties ertussen. Gegevens worden niet dubbel opgeslagen, maar eenmalig in de entiteit waar de gegevens thuishoren. Aangezien dubbele gegevens al snel leiden tot inconsistentie, is de integriteit van de gegevens op deze manier beter gewaarborgd.

Collecties Aparte omgevingen voor beeld en genealogie

Beeld- en genealogiecollecties kunnen uitsluitend worden benaderd in aparte omgevingen. Bijvoorbeeld klantnaam-beeld.memorix.nl en klantnaam-genealogie.memorix.nl.

Alle soorten collecties binnen één omgeving

Alle soorten collecties zijn te vinden in één omgeving: maior.memorix.nl. De verschillende collecties worden hier in Collectiebeheer in één scherm bij elkaar getoond.

Complexe collecties Niet mogelijk

Alleen eenvoudige, enkelvoudige en hiërarchische relaties kunnen worden gesimuleerd.

De meest complexe gegevensstructuren zijn mogelijk

Vrijwel elk soort collectie kan worden opgeslagen en beheerd. Denk aan meervoudige relaties, circulaire relaties, relaties met beschrijvingen en authority files.

Beheren van digitale bestanden Afbeeldingen / multiple upload tool

Afbeeldingen kunnen beperkt worden beheerd via het onderdeel Afbeeldingen. Afbeeldingen kunnen worden toegevoegd aan de collectie via de multiple upload tool.

Digital Asset Management

Het Digital Asset Management (DAM) systeem biedt een geïntegreerde beheeromgeving waarin u uw digitale bestanden kunt uploaden, bekijken, hernoemen, ordenen en beschrijven op basis van de Dublin Core standaard.

Collectiebeheer

Memorix 2



Memorix Maior

Inrichten van formulieren Kan gebruiker zelf

Gebruikers kunnen zelf invoervelden toevoegen en configureren.

Kan alleen Picturae

Het toevoegen en aanpassen van invoervelden kan uitsltuiden worden gedaan door Picturae. De belangrijkste reden hiervoor is de complexiteit van de in Maior beschikbare invoervelden. Deze zijn gebruiksvriendelijker en geavanceerder, maar daardoor ook complexer en lastig te configureren. Hier is specialistische kennis en ervaring voor vereist. De weergave en volgorde van de getoonde velden in de resultaatweergave is door elke gebruiker zelf aan te passen.

Invoervelden Beperkt aantal invoervelden beschikbaar

Er is een beperkt aantal standaard invoervelden beschikbaar, zoals tekst invoervelden en keuzelijsten.

Groot aantal invoervelden beschikbaar

Alle beschikbare HTML-invoervelden zijn beschikbaar. En bovendien nog een aanzienlijk aantal invoervelden dat speciaal is ontwikkeld voor het beheren van uw collecties. Denk aan herhaalbare invoervelden, ouder-kindrelatie invoervelden en koepel-deelrecord invoervelden.

Complexe velden Gesimuleerd door middel van pipetekens

Het opslaan van meerdere waarden in één veld kan worden gesimuleerd door de gebruiker pipetekens tussen de waarden te laatsen plaatsen: a|b|c

Herhaalbare invoervelden

Het databasesysteem ondersteunt het opslaan van meerdere waarden in één veld. In een formulier worden deze velden gepresenteerd als herhaalbaar invoerveld.

Werken met subsets van collecties Niet mogelijk
Selecties

Het is mogelijk een aantal records die bij elkaar horen te bundelen in een selectie. Op deze selectie kunnen dan bewerkingen worden gedaan. Ook kunnen gebruikers rechten krijgen op een selectie, waardoor bepaalde medewerkers bijvoorbeeld uitsluitend de records uit de selectie mogen bewerken en niet alle overige records.

Zoeken en vervangen binnnen velden Zoek-en-vervang

Er kan worden gezocht naar een waarde binnen een veld om die vervolgens overal automatisch te laten vervangen door een nieuwe waarde.

Bulkinvoer (zoek en vervang)

Bulkinvoer kan gebruikt worden om delen van velden te vervangen. Ook kan worden gezocht naar een waarde binnen een veld om die vervolgens overal automatisch te laten vervangen door een nieuwe waarde. Met geavanceerd vervangen kunt u gebruik maken van reguliere expressies. (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Regex)

Zoeken in alle collecties Globaal zoeken

Het is mogelijk te zoeken in meerdere collecties tegelijk.

In ontwikkeling
Opslaan van zoekopdrachten Opgeslagen zoekvragen

Zoekopdrachten kunnen worden opgeslagen zodat ze later gemakkelijk weer opnieuw kunnen worden gebruikt.

Zoekopdrachten beheren

Iedere gebruiker heeft de mogelijkheid om zoekopdrachten op te slaan. Voor de opgeslagen zoekopdrachten kan de gebruiker kiezen of deze alleen voor hem zelf zichtbaar zijn of dat iedereen deze mag gebruiken.

Terughalen van verwijderde gegevens Prullenbak

Verwijderde gegevens belanden eerst in een prullenbak zodat ze eventueel nog kunnen worden teruggezet.

Prullenbak bestanden

Binnen het DAM systeem is het mogelijk bestanden te verwijderen. Verwijderde bestanden komen terecht in de prullenbak. De gebruiker die toegang heeft tot de prullenbak kan deze bestanden eventueel nog terug zetten of definitief verwijderen.

Metadata op digitaal bestandsniveau Niet mogelijk
Dublin Core / IPTC metadata

Binnen het DAM systeem kan per digitaal bestand een beschrijving worden opgegeven. Dit gebeurt aan de hand van de internationale Dublin Core standaard. Bovendien is er - voor bestandstypen die dit ondersteunen - metadata beschikbaar afkomstig uit het bestand zelf (bijvoorbeeld het type camera dat is gebruikt om een foto in TIFF-formaat te nemen). Dit heet IPTC metadata.

Modules en hulpmiddelen

Memorix 2



Memorix Maior

Communicatie met Picturae Nieuwsberichten

Er worden korte nieuwsberichten getoond (deze berichten worden momenteel niet meer bijgewerkt/ondersteund).

Klantportaal

Er is een klantportaal beschikbaar dat kan worden gebruikt om te communiceren met Picturae. Naast nieuwsberichten kunnen er onder meer ideeën en problemen worden gemeld, de voortgang van projecten en logistiek kan worden bekeken, er zijn overzichten van hosting en financieën beschikbaar en er kunnen bestanden worden uitgewisseld met Picturae. Het klantportaal is tweerichtingsverkeer.

Auteursrechten Niet mogelijk
Auteursrechtenmodule

Per |record of vervaardiger kan worden ingesteld welke auteursrechten er op van toepassing zijn. Op uw website en in de webwinkel wordt hier vervolgens rekening mee gehouden.

Thesaurus Klantafhankelijke thesaurus

Klanten kunnen hun eigen thesaurus (laten) inrichten.

Standaardthesaurus en klantafhankelijke thesaurus

Klanten kunnen hun eigen thesaurus inrichten. Dit gebeurt op basis van de internationale SKOS standaard. Bovendien kan er ook gebruik worden gemaakt van gestandaardiseerde thesauri afkomstig van een internetdienst. Een dergelijke vocabulairebank wordt automatisch gesynchroniseerd met de internetdienst.

Beveiliging Op collectie- en formulierniveau

Individuele gebruikers kunnen rechten krijgen op een collectie of formulier.

Op module-, entiteit- en selectieniveau op basis van een rollensysteem

Individuele gebruikers kunnen worden gekoppeld aan een rol. Een rol kan vervolgens rechten krijgen op modules, entiteiten en selecties.

Gegevens importeren Zelf CSV-bestanden importeren

U kunt zelf een CSV-bestand uploaden en importeren in uw collectie.

Kan alleen Picturae

Alleen Picturae kan voor u gegevens importeren in uw Memorix Maior database. Op deze manier is de integriteit van uw gegevens beter gewaarborgd. Bovendien is voor het importeren van gegevens in een relationele database specialistische kennis en ervaring vereist.

Gegevensanalyse Data supermarkt

U kunt totaaloverzichten opvragen van de metadata in uw collecties. Zo kunt u bijvoorbeeld beter inzicht krijgen in de hoeveelheid (niet) ingevoerde gegevens.

Export tool

Deze export tool kan automatisch alle gerelateerde entiteiten vinden en daardoor kunnen vervaardigers etc. netjes mee geëxporteerd worden. Ook onderdelen zoals skos en gekoppelde beelden kunnen nu meegenomen worden in de export. Als export wordt xml(volledige dataset) en csv(beperkte dataset)ondersteund. Van elke export wordt een log aangemaakt.

Training gebruikers Niet mogelijk
Trainingsomgeving

Elke gebruiker heeft de beschikking over een trainingsomgeving. Deze trainingsomgeving is een copy van de volledige omgeving van de gebruiker.

Geo Tagging Niet mogelijk
Geo-module

Met deze module kun je, via Google Maps, locaties op een plattegrond tonen binnen Memorix Maior. De opgegeven locaties worden gekoppeld aan een record in Memorix Maior.

Beheer vrijwilligers Niet mogelijk
Memorix Express

Individuele gebruikers kunnen worden gekoppeld aan een selectie of entiteit. Wanneer betreffende Memorix Express gebruiker zich aanmeld zal hij direct terecht komen in de resultaatweergave van de selectie en/of entiteit waar hij de toegang toe heeft.

Techniek

Memorix 2



Memorix Maior

Versies en updates Elke klant een eigen versie

Elke klant krijgt een aparte, unieke installatie van de software. Dit betekent dat er tussen klanten verschillen kunnen zijn in functionaliteit en werking.

Alle klanten werken op dezelfde versie

Er is één versie van Memorix Maior. Alle klanten melden zich aan bij maior.memorix.nl en werken altijd met exact dezelfde, nieuwste versie. Er worden zeer regelmatig nieuwe versies uitgebracht waar u direct mee aan de slag kunt.

Indexeren van collecties Collecties worden bij wijzigingen direct geïndexeerd

Uw collecties worden geïndexeerd zodat ze sneller doorzoekbaar worden op uw website. Dit gebeurt telkens direct nadat u een wijziging heeft gemaakt in een collectie.

Collecties worden 's nachts geïndexeerd

Uw collecties worden geïndexeerd met een geavanceerde indexeringsengine (CISS) zodat ze aanzienlijk sneller doorzoekbaar worden op uw website. Elke nacht worden alle wijzigingen van die dag automatisch geïndexeerd en beschikbaar op uw website.

Servers Gebruikt dezelfde servers als de websites

Memorix 2 en de bijbehorende websites delen dezelfde servers.

Gebruikt aparte servers

Er zijn speciale servers ingericht die uitsluitend worden gebruikt voor Memorix Maior.

Begrippen

Memorix 2



Memorix Maior

Collectie Collectie Entiteit
Verzameling Geen vergelijkbaar begrip Verzameling
Verzamelinggroep Beeldcollectie / genealogiecollectie Verzamelinggroep
Veel gegevens ineens bijwerken Auto-invoer Bulkinvoer